RU

 

 
Tai pavojinga mūsų gyvybei -  Indai
 

Anksčiau cinkuotų ir emaliuotų puodų, vietinės gamybos keptuvių kokybė visus tenkino. Apie kenksmingas medžiagas ir galimus apsinuodijimus niekas negalvojo. Dabar viskas pakito ir ne visi įsigyti indai yra saugūs.
Panagrinėkime kokį kenksmingą poveikį sveikatai gali kelti indai.

 

Plastikiniai indai

Plastiką labai dažnai laiko idealia medžiaga maisto produktų įpakavimui. Tokie indai labai pigūs, turi norimas savybes , chemiškai inertini. Tačiau plastmasių sudėti įeina įvairūs cheminiai junginiai. Indų savybės gan kintamos. Jos priklauso nuo tikslios gamybos technologijos, vartojimo laiko, eksploatacijos sąlygų ir t.t. Pavyzdžiui, plastmasinio butelio spalvos pakeitimui, reikia netik į pradinę medžiagą pridėti naują dažą, bet ir pakeisti gamybos technologiją, o tai labai imlus darbas.
Kada nesilaikoma būtinų sąlygų, pagaminti plastmasės gaminiai išskiria nuodingas chemines medžiagas. Tai galima nustatyti pagal indų aštrų kvapą

Gaminių saugumas ir švarumas atsispindi indų kainoje. Ekonominiais sumetimais indų gamintojai eina į kompromisą naudodami skirtingiems tikslams naudojamiems indams skirtingas plastmasių rūšis. To pasakoje šiuo metu yra skirtingų kategorijų plastmasiniai indai:
- draudžiami maisto produktams
- vienkartinio naudojimo
- sausiems biriems produktams
- šalto maisto laikymui
- karštiems produktams
- naudojimui mikrobanginėse krosnelėse

Toks indų paskirstymas privalomas jais naudojantis, nes jei indais naudositės ne pagal jų paskirtį, maistas, patalpintas į juos, turės kenksmingų organinių junginių, kurie gali labai pakenkti žmogaus sveikatai. Kokius organizmo pokyčius sukelia iš plastmasės patekusios nuodingos medžiagos šiuolaikiniai mokslininkai ne visada gali diagnozuoti.

Žmogus daro žalą savo organizmui, jei ilgiau leidžiamo laiko ja naudotis laiko joje maisto produktus. Indo galiojimo laikas būtinai turi būti nurodytas ant pakuotės ar ant indo specialiu lipduku. Pasibaigus vartojimo terminui plastikas pradeda skleisti kenksmingas organizmui medžiagas.

Plastmasė ne tik neilgaamžė, bet kartais labai jautri joje laikomų produktų sudėčiai. Butelys skirtas mineraliniam vandeniui, naudojant jį naminiam vynui ar samanei pradės išskirti toksines medžiagas. Rezultate ne tik suges gėrimų skonis, bet pakis jo kokybė, sukeldama įvairius organizmo sutrikimus.

Būtinai atkreipkite dėmesį į plastikinių indų markiravimą.Jei jo nėra tai tokie gaminiai neaiškios kilmės ir gali būti labai kenksmingi sveikatai.

Plastmasinių indų markiravimas sekantis:

PS –į indo sudėtį įeina polistirolis. Toks maistinis plastikas galimas naudoti tik šaltam maistui. Indui kontaktuojant su karštu maistu ar kaitinant maistą mikrobanginėje jis išskiria toksinį sirupą, kuris kaupiasi kepenyse ir inkstuose, gali iššaukti rimtus susirgimus, ypatingai cirozę. Tapati kenksminga medžiaga pradeda skirtis indui kontaktuojant su spiritiniais gėrimais. Be to, kontaktuojant su karštais gėrimais, indas pradeda išskirti fenolą ar formaldehidą. Tai kancerogenai, nuo kurio kenčia inkstai ir kepenys, o taip pat akys (galima net apakti).

PP – indo sudėtyje yra polipropilenas. Tokį plastiką galima naudoti karštam maistui ir gėrimams. Jis išlaiko pakankamai aukštą temperatūrą, virš 100 laipsnių pagal Celsijų. Iš polipropileninių stiklinių galime drąsiai gerti arbatą ir kavą, lėkštėse galima šildyti maistą mikrobanginėje krosnelėje nebijant neigiamų pasekmių.
Su alkoholiu polipropilenas nedraugauja. Spiritinius gėrimus iš viso nepatartina gerti iš plastikinių indų, kadangi daugumas indo sudėtinių dalių lengvai tirpsta alkoholyje.

TRIKAMPIS IŠ TRIJŲ STRĖLŲ –tai antrinio žaliavos perdirbimo ženklas. 3 strėlės reiškia uždarą ciklą kūrimas – naudojimas – utilizacija. Tai reiškia indas tinka tolimesniam perdirbimui. Trikampio viduryje paprastai yra vienas ar du skaičiai kurie medžiagos tipą (1 -19 plastikas, 20 – 39 popierius ir kartonas, 40 – 49 metalas, 50 – 59 mediena, 60 – 69 audiniai ir tekstilė, 70 – 79 stiklas).

ŽENKLAS TAURĖ – ŠAKUTĖ – reiškia plastikinio indo tinkamumą kontaktui su maisto produktais. Jei toks ženklas perbrauktas, plastikinis gaminys netinkamas kontaktui su maistu.
Rinkdamiesi plastikinius indus būkite atidus. Tačiau jei taip atsitiko, kad be vienkartinių indų negalite apsieiti – pasirinkite geriau popierinius. Nors jie ir brangesni, tačiau ne taip pavojingi.

 

Melamino indai

Šiuo metu mažai pas ką nerasime baltų plastikinių indų su gražiais spalvuotais raštais. Jie pagaminti iš melamino. Į mūsų turgavietes patenka iš Turkijos, Jordanijos ir Kinijos. Šalyse – gamintojose tie indai neparduodami, nes oficialiai pripažinti nekokybiškais ir kenksmingais sveikatai. Europoje melamino gaminiai taip pat uždrausti.

Melamino indai paprastai neskaidrūs, balti ar dramblio kaulo spalvos (priklausomai nuo priedų). Savo išore panašūs į porcelianą, tačiau lengvesni, tvirtesni ir plastmasiniai. Melaminas žymiai aktyvesnis nei kitos plastikų rūšis naudojamos indų gamybai.

Terminio poveikio metu ar kontaktuojant su spiritu jis pradeda skleisti kenksmingas medžiagas. Į jo sudėtį įeina formaldehidinės smalos , kurios yra mutageniniai nuodai, sukeliantys alergiją. Ta medžiaga pastoviai išsiskiria iš melamino indo į maistą. To pasakoje formaldehido koncentracija maiste tampa dešimtis ir net šimtus kartų didesnė už leistinas normas. Tokių indų naudojimas gali sukelti kepenų, skrandžio viršutinių kvėpavimo takų susirgimus, suerzinti akis ir odą.Tokiais indais naudotis labai pavojinga.

Gamintojai dėl stiprumo padidinimo į melaniną prideda asbesto. Tai medžiaga draudžiama naudoti net statybose nes yra kancerogeninė ir sukelia onkologinius susirgimus. Dar kenksmingesni melanino indai su piešiniais. Esmė tame, kad ant jų nesilaiko nekenksmingi žmogaus sveikatai dažai.Todėl melanino indų gamintojai naudoja dažus kurių sudėtyje yra sunkieji metalai (švinas, kadmis ir kiti), kurie kenksmingi žmogaus sveikatai.

Melanino indų kenksmingumas keletą kartų padidėja atsiradus ant jų subraižymų ir skilimų.Indai iš melamino savo sudėtyje turi formaldehido. Ši nuodinga medžiaga labai neigiamai veikia daugelį gyvybiškai svarbių žmogaus organų.Kraupu, tačiau šios medžiagos poveikį jaučia net palikuonys. Vaikai gimsta su įvairiais protiniais ir fiziniais nukrypimais. Šis plastikas savo kenksmingu poveikiu analogiškas baldams iš medžio drožlių plokščių,kurios skleidžia į orą formaldehidą. Atlikti toksikologiniai tyrimai su gyvuliais parodė tai,kad pas peles , ėdusias iš melamino indų, buvo užfiksuoti vėžiniai susirgimai ir mutageniniai pokyčiai.

Nauji melamino indai atrodo mažiau kenksmingi, nes juose esantis formaldehidas lygtai užblokuotas. Tačiau tai klaidinga nuomonė. Pakanka į tokį indą įpilti šalto vandens ir jame esanti kenksminga medžiaga pradeda aktyviai skirtis. Šiltas maistas iš viso tampa galingu formaldehido katalizatoriumi. Todėl nenaudokite melamino indų pirmiems ir antriems patiekalams. Geriausiai jų visai atsisakykite.

Gan sunku nustatyti melamino indus. Jų nuodinga medžiaga yra slepiama, ant indų nėra privalomo užrašo melaminas. Dažnai perskaitysite „farfor“ ar kokios žinomos pasaulinės indų gamybos pavadinimą. Tačiau nebūkite tešlagalviais ir pagalvokite ar gali kelis litus kainuoti „porceliano“ indai. Skirti nuo kitų indų juos galima pagal šiuos požymius: jie lengvi, nedūžta gerai plaunasi ir pigus. Kas nori būti garantuotas dėl melamino indų kokybės, rekomenduoju pareikalauti pas pardavėją gaminio kokybės ir higieninį sertifikatą. Manau jūs jo negausite, tačiau pagalvokite ar verta tokius indus pirkti.

 

Metaliniai indai

Metaliniai indai ir nėra šimtaprocentiniai saugūs.Gaminant juose maistą vyksta nikelio ir chromo jonų, kurie  toksinai, išsiskyrimas. Todėl norėdami išvengti maisto „praturtinimo“ minėtomis kenksmingomis medžiagomis, rekomenduojama metaliniuose induose nevirti ir nelaikyti rūgščių patiekalų (pavyzdžiui barščių). Tokiuose induose išviri rūgštus patiekalai „praturtės“ tokiu išskirtų jonų kiekiu, kuris keletą kartų viršys leistinas normas. Na ir būtinai privalote saugoti indus nuo įbrėžimų ir kitų pažeidimų. Net prestižinių firmų indai, kaip jus įtikinėtu gamintojai, nėra pilnai saugūs.

Jei virsite kavą variniame inde, gėrimas bus kartokas ir beskonis, nes iš metalo i ją išsiskiriantys jonai, veiks ne tik skonį bet ir gėrimo kokybę. Kavos pupelės, savo ruoštu, turi daugybę organinių rūgščių, kurios labai greitina nuodingų medžiagų išsiskyrimą iš metalo.

 

Nerūdijančio plieno indai

Nerūdijančio plieno indai laikomi labai tvirtais ir patogiais. Tačiau jų sudėtyje esantis nikelis yra stiprus alergenas su kancerogeninėmis savybėmis. Tokiuose induose nerekomenduojama gaminti aštrius ir daržovių patiekalus. Reikalas tame, kad termiškai veikiamos daržovių sultys reaguoja su metalo jonais sudarydamos kenksmingas druskas. Pats saugiausias metalinis indas yra nerūdijančio plieno greitpuodis.

Žymiai saugesni brangūs indai iš nerūdijančio plieno su užrašu „nikel frej“, reiškiančio be nikelio. Nerūdijančio plieno indai labai populiarūs mūsų rinkose, tačiau tikrai kokybiški šios rūšies indai gan brangūs ir jus nusipirkti gali ne kiekvienas.Tačiau mūsų turgavietės užpildytos pigia azijinės kilmės nerūdijančio plieno produkcija. Ji patraukli daugeliui vidutinių pajamų pirkėjams.Tačiau tokių indų naudojimas buityje pavojingas. Produkcijos atpiginimui azijietiški indų gamintojai naudoja nekokybinį plieną, dažnai turinti vario priemaišų. Maistas, pagamintas tokiuose induose, labai nuodingas, nes į jį patenka spalvuotų metalų jonai – ne tik nikelio, bet ir vario, chromo. Maistas pagamintas tokiame inde turi specifinį „metalo“ skonį. Ypač tai juntama virinant vandenį nerūdijančio plieno virdulyje.

Pagrindiniai nekokybiškos produkcijos tiekėjai yra korėjiečių ir kinų firmos, pavyzdžiui „Happy Lady“, „Happy King“ ir t.t.
Paskutiniais metais pradėta gaminti brangius indus iš nerūdijančio plieno su nepridegančia plėvele. Tačiau, nežiūrint į naujoves, reikia suprasti tai kad net brangi kokybiška nerūdijančio plieno produkcija skirta betarpiškai prieš maisto vartojimą. Joje negalima gaminti ir tuo labiau laikyti rūgščius patiekalus. Nerekomenduojama tokiuose induose laikyti maistą, nestuo atveju jis ilgą laiką kontaktuos su metalu.

 

Emaliuoti indai

Tai pati saugiausia indų rūšys, bet ir tai iki to momento, kol nepažeistas emalio sluoksnis. Nekenksmingas emalis yra sekančių spalvų: kreminis, baltas, pilkai – melsvas, juodas ir mėlynas. Visos likusios emalio spalvos, ypač ryškios,turi didelius cheminių metalų junginių kiekius. Todėl, pirkdami emaliuotus indus, atkreipkite dėmesį į indo vidaus emalio spalvą.

Ypač kenksmingi sveikatai emaliniai indai kurių vidiniai paviršiai yra padengti ruda, raudona, geltona spalvomis. Tačiau kai kurie indų gamintojai visgi gamina indus su kenksmingų spalvų dangomis, stengdamiesi sumažinti gamybines išlaidas. Pavyzdžiui, geltono puodo su geltona emaliu viduje pagaminti pigiau nei geltono puodo su balta emaliu viduje. Emalio danga induose apsaugo maistą nuo kenksmingų metalo jonų patekimo, ant lygaus emalio paviršiaus nesidaugina bakterijos. Emaliuotuose induose galima gaminti ir laikyti maistą.

Tačiau, atkreipkite dėmesį į tai, kad vos pažeidus emalio sluoksnį indas pradeda kenkti sveikatai, nes atsidengia metalas ir kelias kenksmingiems jo jonams į maistą, emalio dalelės patenka į maistą. Emalio danga būna įvairios kokybės. Ant jos neturi būti matinių ir riebalinių dėmių. Jos blogo degimo požymis. Emaliuotų indų kokybė priklauso ir nuo emalio storio. Kai kurie gaminiai yra su dvigubu emalio sluoksniu. Labai storas emalio sluoksnis yra broko taisymo požymis,nes nekokybiškai emaliu padengtas gaminys pakartotinai emaliuojamas.

 

Aliuminio indai

Aliuminio indai šiai dienai neoficialiai laikomi pačiais kenksmingiausiais. Jie paskutinėje vietoje pagal kenksmingumo sveikatai rodiklius.

Juose negalima gaminti ar kepti aliuminio folijoje rūgščių maisto produktų. Jie genda nuo druskos, sodos ir rūgščių poveikio. Juose negalima laikyti maisto produktų. Kasdien ją naudojant, galimas žmonių vartojusių maistą iš aliuminio indų apsinuodijimas.

Indų gamintojai įtikinėja, kad ant aliuminio esanti oksidinė plėvelė saugo maistą nuo metalo jonų išsiskyrimo, tačiau tai netiesa. Aliuminis pastoviai patenka į maistą jo gaminimo metu, maišant jį, troškinant, ilgą laiką kaitinant, gaminant rūgščius patiekalus ir t.t. Patekęs į organizmą aliuminis jame kaupiasi, ko pasakoje išsivysto sunkūs susirgimai. Todėl, nežiūrint į jų pigumą,aliuminio indų maisto ruošimui nenaudokite.

Dėl minėtų priežasčių daugelyje Europos šalių prekyba aliuminio indais uždrausta.

 

Indai su nepridegančia danga

Nepridegančių indų atsiradimo istorija labai įdomi: jis buvo išrastas prieš antrą pasaulinį karą Amerikos firmoje „Du Pont“ ir pradžioje buvo naudojamas karinėje pramonėje gaminant radarus.Kompanija kurioje išrastas teflonas oficialiai pripažino kad ilgalaikis indų su teflonine danga kaitinimas kenkia paukščiams.Tačiau jie pažymi, kad teflono irimas prasideda tik esant aukštesnei nei 350C temperatūrai,o vidutinė maisto gaminimo temperatūra žymiai mažesnė.

Šiandien indai su teflonine danga būna aliuminio ar plieno, išorė emaliuota.Plieniniai, suprantama, geresni, tačiau brangesni. Vidinė teflono danga gali būti visai lygi, arba turėti reljefiškumą,suteikianti nepridegamam sluoksniui didesnį efektą.
Plonų tefloninių indų tarnavimo laikas 3 -4 metai, indų su reljefine teflono danga 5 – 6 metai, ilgaamžių su padidintu teflono sluoksniu iki 10 metų.

Perkant tefloninius indus atkreipkite dėmesį į jų dugno storį. Kuo dugnas storesnis tuo indas geresnis. Idealus atvejis – dvigubas plieninis dugnas. Reikia kreipti dėmesį ir į indų sienelių storį. Čia galioja tas pat principas – kuo storesnės tuo geresnės.

Esant didesnei nei 200C temperatūrai teflonas skyla į lakias medžiagas, kurios gali būti labai toksiškos ir pavojingos jūsų sveikatai. Todėl privalote būti budrūs ir neleisti pridegti indams, nekaitinti jų maksimaliose temperatūrose. Be to perkaitinus indus gali sutrūkinėti jų tefloninė danga. Maistą tefloniniuose induose privalote gaminti tik ant silpnos ar vidutinės ugnies.
Nustatyti indų įkaitimo laipsnį iš akies sunku, todėl dabar gaminami tefloniniai indai su termiškai jautriais indikatoriais – termostatais. Pakitusi indo dugne raudono skrituliuko ryškumas parodo kad indas įkaito iki 180C ir laikas staigiai įdėti produktus, toliau stebint temperatūrą.

Įvertinant teflono eksploatacijos ypatumus tefloniniais indais patartina optimaliai naudoti maisto pašildymui, o taip pat dėl neilgalaikio kepimo – kiaušinienės, mėsos, bulvių. Tefloniniais indais geriausiai naudotis su dujinėmis plytelėmis kurių kaitinimo temperatūra žemesnė nei kitų kaitinimo įrengimų.

Indus su tefloninės dangos pažeidimais reikia be gailesčio išmesti. Gaminti maistą subraižytame puode ar keptuvėje pavojinga, nes tuomet į maistą patenka nuodinga plastikinė rūgštis. Buvo pastebėta, kad naminiai paukščiai (papūgos, kanarėlės), kurios gyvena arti virtuvės, kur ruošiamas maistas tefloniniuose induose, greitai žūdavo.

2001 metais Toronto universiteto mokslininkai pareiškė, kad, pagal jų duomenis, nepridegantis tefloninis sluoksnis išskiria į aplinką chemines medžiagas kurių suirimo periodas gali būti keli šimtmečiai.

 

Porceliano ir keraminiai indai

Šiuo metu porceliano indai naudojami net ypatingos švaros ir saugos reikalaujančioje vaistininkystėje. Tačiau porceliano ir keramikos indai nedaro žalos tik tol, kol jų paviršiai nepažeisti. Atsiradus net nedideliam nuskylimui, įbrėžimui ar skylimui iš degtos molio masės į maistą patenka sunkių metalų druskos.

Keraminiai gaminiai dažnai turi tik dekoratyvinę paskirtį. Tokie indai dengiami kenksmingomis glazūromis, lakais ir emaliais. Jų negalima naudoti maisto laikymui ir gaminimui.

Labai dažnai sutinkama keramika su padidintu švino kiekiu. Norėdami apsaugoti save, prieš pirmą jos panaudojimą rekomenduojama išplikyti indą actu, kuris sugers šviną esanti glazūros sudėtyje. Keramikinių indų trūkumas tas, kad juose negalima gaminti maisto ant atviros ugnies. Porcelianinius indus reikia plauti šiltu vandeniu su muilu. Nuo karšto vandens gali sutrūkinėti ją dengianti glazūra. Molinius indus rekomenduojama visada laikyti atidengtus. Jei juos uždengsite dangteliais, atsiras nemalonus kvapas. Keraminius indus reikia plauti karštame vandenyje pridėjus į jį geriamos sodos, po to praskalaujant vandeniu. Neglazūruotą keramiką iš molio po plovimo būtina gerai išdžiovinti.

Krištoliniai indai kenksmingi tuo, kad jų sudėtyje yra švino. Todėl nerekomenduojama jose laikyti gėrimus, gerti juos iš krištolo taurių.

 

 
 
 

Susipažinkime   |   Radiostezija   |   Paslaugos   |   Nuorodos   |   Straipsniai   |   Kontaktai

TAIP PAT KVIEČIU APLANKYTI KITAS MANO SVETAINES:

RADIOSTEZIJA.LT

BIOENERGETIKA.LT

BIOTRONIKA.LT

BIOLOKACIJA.LT

BIORITMIKA.LT

GEOTRONIKA.LT

RADIONIKA.LT

AJUVERDA.LT

 
 

© 2007 - 2017 Jonas Jukonis. Kopijuoti be autoriaus sutikimo griežtai draudžiama.

Powered by: WebProBox